Αισθήσεις παραισθήσεις και διαισθήσεις.#thoughts #feelings #senses #logic


Οι αισθήσεις μας είναι πέντε και μας τις μαθαίνουν από το σχολείο ακόμα. Είναι το μέσον που μας φέρνει σε επαφή με τον κόσμο και μας τον μαθαίνει, μας συνδέει και μας βοηθά να επικοινωνήσουμε και να αντιληφθούμε τι μας περιβάλλει. Είναι όλες τους πολύ σημαντικές και εξίσου χρήσιμες στην καθημερινότητα και στην ζωή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι με την απουσία τους ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει, να απολαμβάνει την ζωή του και να διαπρέψει σε όλους τους τομείς.


Η λέξη ‘’αναπηρία’’, που ετυμολογικά σημαίνει έλλειψη αρτιότητας, κατά την γνώμη μου κακώς χρησιμοποιείται με αρνητική έννοια για να χαρακτηρίσει έναν τέτοιο άνθρωπο καθώς είναι πολλά τα παραδείγματα ατόμων με έλλειψη μίας ή και περισσοτέρων αισθήσεων που έχουν καταφέρει στην ζωή τους πολλά περισσότερα από άρτιους συνανθρώπους τους. Θυμάμαι ακόμα ένα κείμενο στην ‘’Γλώσσα’’ της Β’ Δημοτικού που αφορά την Έλεν Κέλερ. Πρόκειται για μια γυναίκα που γεννήθηκε στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1880 και σε ηλικία μόλις 19 μηνών αρρώστησε από οστρακιά και έμεινε τυφλή και κωφάλαλη. Όταν μερικά χρόνια αργότερα γνώρισε την δασκάλα της, Ανν Σάλιβαν η οποία είχε και εκείνη κάποια προβλήματα όρασης , η Κέλερ συνειδητοποίησε ότι κάθε πράγμα έχει μια μοναδική λέξη που το περιγράφει με τον εξής τρόπο: όταν πάνω στο χέρι της έπεσε δροσερό νερό, η Σάλιβαν πήρε το άλλο της χέρι και σχημάτισε την λέξη. Από τότε η Κέλερ ξεκίνησε να μαθαίνει όλο και περισσότερα για να καταλήξει με πληθώρα βραβείων, διακρίσεων και τίτλων, να γίνει λέκτορας, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια και μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζεται ως συνήγορος τυφλών και γλωσσολόγος.


Η αίσθηση που σύμφωνα με έρευνες θεωρείται η πιο πολύτιμη είναι η όραση. Είναι εκείνη που μας δίνει κυριολεκτικά την εικόνα του περιβάλλοντος μας και το όργανο της, τα μάτια, είναι συνώνυμο και χαρακτηριστικό πολυτιμότητας. Ακολουθεί η ακοή, μια εξίσου σημαντική και πολύτιμη αίσθηση που μας διευκολύνει στην αντίληψη του χώρου γύρω μας, στην επικοινωνία και στην εκπαίδευση. Τα όργανά της είναι τα αφτιά όπου μέσα από αυτά επιτυγχάνεται και η ισορροπία του σώματος. Κατόπιν έχουμε την αφή που περιγράφεται ως η αίσθηση της επαφής με άλλα σώματα και με αισθητήριο όργανό της το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Οι τελευταίες δύο είναι η όσφρηση και η γεύση, οι δύο αισθήσεις ταυτοποίησης ουσιών. Η μόνη διαφορά είναι ότι η γεύση λειτουργεί με την επαφή ενώ στην όσφρηση γίνεται μέσα από ειδικές νευρικές απολήξεις στο εσωτερικό της μύτης. Η γεύση συμπληρώνεται με την αίσθηση της αφής της γλώσσας, καθώς και με την αίσθηση της όσφρησης αλλά και της ακοής. Είναι γνωστό ότι η έλλειψη μίας από αυτές ή ακόμα και η ελλιπής ανάπτυξη κάποιας ενισχύει της υπόλοιπες.


Όλες τους είναι ικανές να αντιστοιχήσουν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν με συναισθήματα για αυτό και έχουν χαρακτηριστεί η πηγή όλων των γνώσεων μας για την εξωτερική πραγματικότητα. Έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και θεωρούνται μέσον θεραπείας πολλών παθήσεων και περιπτώσεων όπου η διέγερση των αισθήσεων με διαφόρους τρόπους προκαλεί επίσης εγκεφαλική και συναισθηματική διέγερση. Η σύνδεσή τους με την μνήμη είναι επίσης πολύ ισχυρή. Όλοι χαιρόμαστε να βλέπουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα να μας πλησιάζουν ή να ακούμε την φωνή τους στο τηλέφωνο. Όπως επίσης η γεύση ενός φαγητού μας φέρνει αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικίας και η μυρωδιά ενός ανθρώπου μας δίνει το αίσθημα της οικειότητας και μην ξεχάσουμε και την αφή όπου η αίσθηση της δροσερής θάλασσας μας γεμίζει ευφορία σε ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, το γρασίδι κάτω από τα πόδια μας μάς γαργαλάει και το τρίχωμα του κατοικίδιου μας όταν περνάει ανάμεσα από τα δάχτυλά μας μπορεί να μας ηρεμήσει μετά από μια δύσκολη μέρα.Και τώρα πάμε στην 6η αίσθηση, το χάρισμα, την διαίσθηση, την ενόραση-αφύπνιση συνείδησης. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί η θεωρία ότι υπάρχει μια έκτη αίσθηση που συμπληρώνει τις άλλες πέντε. Η διαίσθηση είναι η γνώση που αποκτάται χωρίς την χρήση λογικής απόδειξης. Είναι αυτό που λένε συναίσθημα καρδιάς και το ταυτίζουν με το ένστικτο με την διαφορά ότι όλοι μας εκ γενετής έχουμε ένστικτα που μας βοηθούν να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε ενώ η διαίσθηση έρχεται αργότερα όταν πλέον μπορούμε να ακούσουμε την ‘’φωνούλα’’ μέσα μας που μας λέει την γνώμη της. Όπως και οι υπόλοιπες έτσι και αυτή, δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένη ή διαχειρίσιμη για όλους. Άλλος ακολουθεί την διαίσθηση του και άλλος είναι πιστός και απόλυτος ακόλουθος της λογικής του. Κάποιος μπορεί να προσπαθεί χρόνια να ισορροπήσει ανάμεσά τους ενώ ο διπλανός του να προσπαθεί να βρει την λογική στις επιλογές που έκανε ακολουθώντας τον ένστικτό του και κάποιος άλλος να χάνει ανθρώπους από κοντά του επειδή δρα μόνο με την λογική χωρίς να ακούει την διαίσθησή του. Υπάρχει αυτός που πληγώνεται επειδή δεν δίνει καμία σημασία στην λογική του και με οδηγό το ένστικτο οδηγείτε σε αδιέξοδα.


Η 6η αίσθηση ενισχύεται με τις εμπειρίες και τις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μας γίνεται μάθημα και οι πληροφορίες καταγράφονται στο υποσυνείδητο ώστε να τις ανακαλέσουμε σε ανάλογη περίπτωση. Αυτή η συναισθηματική ‘’άμυνα’’ του εαυτού μας αναπτύσσεσαι ακούσια και είναι πάντα διαθέσιμη και ικανή να βγει μπροστά και να προσπαθήσει να μας προετοιμάσει για μια πιθανή κακή έκβαση ή για κάτι που αξίζει να προσπαθήσουμε. Όπως αντίστοιχα και η λογική με την σκληρότητα που την διακρίνει μας καθοδηγεί σε καταστάσεις που, βασιζόμενοι σε αυτήν θα έχουν τα Χ αποτελέσματα που είναι επιθυμητά ή θα αποφύγουμε να ζήσουμε και να επιλέξουμε κάτι που πιθανόν θα έχει αρνητικές συνέπειες.


Και πάλι η χρυσή τομή είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα της επιλογής. Το σημείο μηδέν όπου η λογική και το ένστικτο έρχονται κοντά και βρίσκουν και το συναίσθημα. Η μίξη αυτών των τριών μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία. Όπως οι αισθήσεις που συμπληρώνουν η μια την άλλη και έτσι η οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ολοκληρωμένες, το ένστικτο η λογική και το συναίσθημα αποτελούν τρία συστατικά του ίδιου φαγητού που το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει για την προσπάθεια. Στην έλλειψη ενός εξ αυτών τα άλλα δύο γίνονται δυνατότερα όμως χάνεται η ισορροπία. Αν το ένστικτο δεν προειδοποιήσει τότε η λογική και το συναίσθημα θα έρθουν σε σύγκρουση, αν το συναίσθημα δεν εμφανιστεί τότε η λογική και το ένστικτο θα τραβούν δύο άκρες ενός σχοινιού μέχρι το ένα από τα δύο να καταρρεύσει και στην τρίτη περίπτωση που η λογική δεν θα δώσει το παρόν και το ένστικτο θα κληθεί να συνεργαστεί με το συναίσθημα τα αποτελέσματα δύσκολα θα είναι τα επιθυμητά.


Σε όλες τις καταστάσεις η ισορροπία είναι αυτή που μας βοηθάει να φτάσουμε στο τέλος και να τακτοποιήσουμε τα πάντα με τρόπο τέτοιο που θα είναι η ζωή μας καλύτερη χωρίς προβληματισμούς και με δρόμους που εύκολα μπορούμε να περπατήσουμε. Γι’ αυτό μην κλείνεις καμία ‘’ασφάλεια’’ από τον ηλεκτρικό πίνακα σου που ονομάζεται εσωτερικός σου κόσμο εκτός αν είναι ανάγκη να προφυλαχθείς από κάτι. Δώσε σε όλα την δυνατότητα να σε προβληματίσουν και να σου δώσουν σημάδια που θα διεγείρουν το μυαλό σου και θα σε αναγκάσουν να ‘’στύψεις’’ το μυαλό σου για να βρεις το καλύτερο και που ξέρεις; Ίσως διαπρέψεις...


Μ.


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Σήμερα η μέρα ήταν περίεργη και οι σκέψεις μου ακολουθούν το μοτίβο αυτό. Οπότε κατέληξα στο εξής: Είναι δύσκολο να θέλεις κάτι και να μη μπορείς να το έχεις. Όχι επειδή είναι ακατόρθωτο ή πέρα από τι