Επιστροφές......Καταστροφές!


Να μην αφήνεις τους ανθρώπους να αναρωτιούνται. Γιατί μπορεί να βρεθείς στην θέση αυτού που τώρα αναρωτιέται τι πιστεύεις για εκείνον, ποια είναι η γνώμη σου για ένα θέμα ή για ποιον λόγο έχεις απομακρυνθεί. Πίστεψε με είναι άσχημη η θέση αυτή και δεν αξίζει σε κανέναν. Εξηγήσου λοιπόν και βρες το θάρρος να ξεκαθαρίσεις την θέση σου και θα δεις πόσο πιο ανάλαφρο θα είναι το ‘’μέσα’’ σου. Για σένα που τώρα σκέφτεσαι ότι δεν δίνουν οι άνθρωποι σημασία για την γνώμη που έχεις για εκείνους να σου πω ότι πολλοί χρησιμοποιούν το προσωπείο του αναίσθητου και του ‘’δυνατού‘’ που δεν ασχολείται με το τι νιώθεις και πιστεύεις εσύ, όμως να σου θυμίσω πόσες φορές αυτό αποδείχθηκε άμυνα που έκρυβε πίσω της θρύψαλα αυτοπεποίθησης και αδυναμία αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Πολλοί κρύβονται και σου πλασάρουν ιδεατά ισχυρούς χαρακτήρες, για ρώτα όμως το μαξιλάρι τους….


Να γιατί χάθηκα, αν κάποιος αναρωτήθηκε ποτέ. Γιατί είχα ανοιχτούς λογαριασμούς που έπρεπε να εξηγηθούν και να κλείσουν. Όμορφα και ωραία, ίσως όχι όλοι όμορφα, όμως στην πλειοψηφία τους ωραία. Βρήκα ηρεμία μέσα από αυτή την διαδικασία όμως. Όταν λες τα πράγματα με το όνομά τους και τα βγάζεις από μέσα σου φεύγει ένα κυριολεκτικό βάρος που σε κρατούσε ‘’χαμηλά’’, ψυχολογικά. Δεν οφείλεις σε όλους μια εξήγηση όμως ο κάθε άνθρωπος που περνάει από την ζωή μας, σε οποιαδήποτε εκδοχή κι αν μας γνωρίζει πρέπει να ξέρει τι μας προκαλεί. Να γνωρίζει με λέξεις γεμάτες σαφήνεια και ειλικρίνεια τι σε κάνει να νιώθεις.


Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι λευκός καμβάς που έχουν να τα βγάλουν πέρα μόνο με το κομμάτι της μεταξύ σας σχέσης και μπερδεύονται. Καλά κατάλαβες! Έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους δεκάδες καταστάσεις και ανθρώπους και δυσκολίες, που δεν τους βάζει ο νους σου, όπως επίσης να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλό μας ότι η αντοχή του κάθε όντος γύρω μας ΔΕΝ είναι ίδια με την δικιά μας και κάθε μοναδικό όν (μ’ αρέσει ο χαρακτηρισμός όν) έχει δικές του αντοχές και όρια και υπομονή. Κάτι που εσένα σου φαίνεται μηδαμινό είναι για κάποιον αιτία να καταρρεύσει το σύστημα του. Αντίστοιχα μην γίνεσαι δεξαμενή που συγκεντρώνει τα αρνητικά των γύρω σου γιατί θα εκραγείς. Αργά ή γρήγορα θα σκάσεις πάνω σε αυτούς που συνήθως δεν φταίνε και οι συνέπειες θα επηρεάσουν και εσένα και αυτούς που βρίσκονται κοντά σου για τους σωστούς λόγους.


Εισπνοή….. Εκπνοή……


Αντίστοιχα μην φορτώνεις τους γύρω σου με αρνητικά στοιχεία. Η ένταση που συσσωρεύεται μέσα μας δεν προέρχεται από εμάς οπότε μην την μεταφέρεις σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με την πηγή της. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αγχώνεσαι και στρεσάρεσαι για τις πράξεις άλλων τις οποίες επίσης σε τεράστιο βαθμό, ΔΕΝ μπορείς να ελέγξεις. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις; Να θέσεις όρια! Να τραβήξεις μία γραμμή από εδώ ίσα με απέναντι και να πεις: Ώπα! Μέχρι εδώ ήταν!.

Όχι όμως έτσι απλά! Εδώ είναι το μυστικό και η ουσία των σημερινών αράδων σκέψης μου.


Βγάλε τα από μέσα σου……Φτου κακά!


‘’Μέχρι εδώ γιατί πολλά άκουσα! Με προσβάλλεις! Με πιέζεις! Με αγχώνεις! Με πονάς! ‘’


Χρησιμοποίησε λέξεις καλό μου, που όσο πιο περιγραφικές είναι και όσο περισσότερο στίγμα της κατάστασης δίνουν, τόσο μεγαλύτερο καλό κάνουν. Φεύγουν από μέσα σου με ορμή και βρίσκουν στόχο, σίγουρα. Δίνουν το σωστό μήνυμα ακόμα και όταν ο συνομιλητής σου φαίνεται τοίχος αδιαπέραστο και εντελώς ανεπηρέαστο από τα λεγόμενά σου. Πολλές φορές λόγω της καθημερινής χρήσης κάποιων λέξεων χάνουμε στο μυαλό μας ακριβώς το νόημά τους και η έννοια τους γίνεται πολύ συγκεχυμένη και ασαφής. Χρησιμοποίησε επίθετα που περιγράφουν την κατάσταση και τον πως νιώθεις, δώσε παραδείγματα και μην προσποιηθείς. Βρες το θάρρος που χρειάζεται και μίλα για ότι νιώθεις και μετά θα δεις ότι οι ‘’εφιάλτες’’ σου πήραν μορφή και ξαφνικά είναι μικρότεροι από αυτό που φάνταζαν μέσα στο μυαλό σου.Εισπνοή….. Εκπνοή……


Τώρα που έκανες χώρο μέσα σου και καθάρισες τον τόπο από τα αρνητικά μίλα και για αυτά που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Για εκείνα που είσαι ευγνώμων και είναι για σένα πολύτιμα για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Πάρε τηλέφωνο τους ανθρώπους σου και πες τους ότι τους αγαπάς. Ρώτα πως ήταν η μέρα τους και πως είναι τα πράγματα στην ζωή τους. Άκου πίσω από τις λέξεις τους, τον τόνο τους, το ύφος και την διάθεσή τους. Εντόπισε τις αιτίες που ίσως τους κάνουν να νιώθουν άσχημα ή τους στεναχωρούν και συζήτησέ τες μαζί τους. Βρες το θάρρος να ζητήσεις συγγνώμη εκεί που πρέπει. Κοίταξε με ειλικρίνεια τα όντα (να το πάλι) γύρω σου και νιώσε ευγνώμων για ότι έχεις στην κατοχή σου, κοντά σου και για όλα τα πολύτιμα στη ζωή σου πες ευχαριστώ. Περιποιήσου τον εαυτό σου, γιατί μόνο εκείνον έχεις τελικά, και δώσε χρόνο στο μυαλό και την ψυχή σου να κλείσουν τις πληγές που έχουν και να κάνουν χώρο για περισσότερη ομορφιά και γαλήνη. Χαμογέλα, πες καλημέρα, μου έλειψες, πάμε μια βόλτα. Πες ευχαριστώ σε αυτούς που σου προσφέρουν υλικά ή άυλα και πρόσφερε κι εσύ όπου μπορείς χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Μέτρα τις δυνάμεις σου και δώσε στήριξη όπου μπορείς χωρίς να αναλώνεσαι.


Και εκεί να δεις πόσο όμορφα είναι όλα και πόση ηρεμία και γαλήνη κρύβεις μέσα σου καλό μου, τόση που αν την φροντίσεις περισσεύει για να μοιράσεις γιατί όσο μοιράζεις τόσο παίρνεις πίσω.


Μ.


“Be gentle first with yourself if you wish to be gentle with others.”62 views0 comments

Recent Posts

See All

Σήμερα η μέρα ήταν περίεργη και οι σκέψεις μου ακολουθούν το μοτίβο αυτό. Οπότε κατέληξα στο εξής: Είναι δύσκολο να θέλεις κάτι και να μη μπορείς να το έχεις. Όχι επειδή είναι ακατόρθωτο ή πέρα από τι