Μα ό, τι μας δένει στα παλιά....είναι οι κακές συνήθειες


Σκέφτομαι πολύ συχνά το θέμα των συνηθειών τελευταία. Εγώ προσωπικά έχω προσπαθήσει να δημιουργήσω για τον εαυτό μου καλύτερες συνήθειες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μου. Επιπλέον το έχω ρίξει στο διάβασμα, με το περιεχόμενο που προτιμώ να αναφέρεται στην προσωπική εξέλιξη και στην ανάπτυξη μίας πιο ποιοτικής και καλύτερης ζωής για μένα.


Αυτό που σίγουρα με μαθαίνουν αυτά τα κείμενα είναι πως η επίτευξη μίας ομορφότερης ζωής (δεν μ’ αρέσει ο όρος ‘’καλύτερη ζωή’’. Καλή είναι η ζωή μου όμως θέλω να την κάνω πιο όμορφη) ξεκινάει από την θέσπιση και τήρηση καθημερινών συνήθειων. Όλες οι μέρες μας είναι ένα σύνολο συνηθειών. Μερικές είναι καλές συνήθειες. Μερικές δεν είναι καλές. Η ποιότητα τους καθορίζει την ποιότητα της ημέρας που έχουμε.


Σκέψου λίγο…


Γιατί ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα και πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι σου; Γιατί πίνεις καφέ την ίδια ώρα κάθε μέρα; Γιατί κολλάς στην οθόνη του κινητού σου την ίδια ώρα κάθε μέρα; Γιατί ανοίγεις την τηλεόρασή σου για να χαλαρώσεις μπροστά την ίδια ώρα κάθε μέρα;


Οκ μπορείς να μουρμουράς και να ψάχνεις δικαιολογίες . Το ίδιο θα έκανα κι εγώ αν κάποιος με ‘’έδινε’’ στην ψύχρα.


Το θέμα είναι το εξής: Αν αλλάξεις τις συνήθειες σου αλλάζεις την ζωή σου.


Το ακούω! Το ξέρω! Τι γνωρίζω! Είναι πολύ, πολύ, πολύ (η επανάληψη είναι απαραίτητη) δύσκολο να αλλάξεις εδραιωμένες συνήθειες! Η καλύτερη λύση, έως τώρα, για να δημιουργήσεις νέες είναι να δημιουργείς μικρές. Να ξεκινήσεις με μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν σε ένα σύνολο βελτιωμένης καθημερινότητας.


Οπότε για σήμερα θα καταθέσω την δική μου εκδοχή βελτίωσης της ρουτίνας (με την καλή έννοια) που θα αλλάξει την ημέρα σου δραματικά! 10 με 15 λεπτά το πολύ θα χρειαστούν για την κάθε αλλαγή οπότε δεν έχεις δικαιολογία.


· Ξύπνα 15 λεπτά νωρίτερα

Κλαίω πάνω από το πληκτρολόγιο. Κυρίως επειδή από όταν πήρα τον Έντεν (το σκυλί μου, το χρυσό μου) ξυπνάω καθημερινά νωρίς. Ποια; ΕΓΩ! Που το μάτι δεν άνοιγε πριν τις 11!

Αυτή είναι μία αλλαγή που αυτόματα σου απαγορεύει να πεις ‘’Δεν έχω χρόνο΄΄ (αν δεν έχεις χρόνο γιατί κάθεσαι και διαβάζεις αυτό το ποστ ; Θα μπορούσες να αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο διαφορετικά! Οπότε μην παραπονιέσαι!). Αν ξυπνήσεις 15 λεπτά νωρίτερα, θα έχεις 15 λεπτά χρόνο για τον εαυτό σου ώστε να δημιουργήσεις μία νέα συνήθεια.

Έχε κατά νου όμως ότι χρειάζεσαι σωστό ύπνο και ξεκούραση και αυτό προηγείται όλων. Αν ξυπνώντας νιώθεις εξάντληση επειδή άργησες να κοιμηθείς το βράδυ τότε χρησιμοποίησέ το ένα τέταρτο για να κοιμηθείς και φρόντισε να ξαπλώσεις νωρίτερα την επόμενη φορά.

Πριν αρχίσεις τα περί πρωινού τύπου κτλ να σου διευκρινίσω ότι 15 λεπτά νωρίτερα δεν σε κάνουν πρωινό τύπο. Αν αντί 8 ξυπνήσεις 7:45 δεν γίνεσαι πρωινός τύπος.


· Σχεδίασε την ημέρα σου

Αυτό ακούγεται κλισέ όμως όσοι το έχουν δοκιμάσει ορκίζονται ότι η καθημερινότητά τους είναι πολύ καλύτερη. Είναι καθαρά δικό σου θέμα το σύστημα που θα ακολουθήσεις. Μπορείς να φτιάξεις μία to-do λίστα, ένα σημειωματάριο ή ένα ημερολόγιο τοίχου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σε βολεύει.

Έχεις την ευχέρεια να το προσαρμόζεις ανάλογα με τις ανάγκες σου και τα απρόοπτα που προκύπτουν, τις νέες συνήθειες που αποκτάς και τις συνθήκες της ζωής σου μιάς και το να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να σου φανεί μονότονο. Σε 15 λεπτά μπορείς να προγραμματίσεις όλη σου την ημέρα και μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα από αυτά που είχες στο μυαλό σου κρατώντας έναν ‘’λογαριασμό’’ από τις ολοκληρωμένες ή/και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις σου.

Δοκίμασε να σχεδιάσεις την επόμενη ημέρα σου πριν ξαπλώσεις το βράδυ ή το πρωί που θα σηκωθείς από το κρεβάτι. Σίγουρα μετά από κάποιες δοκιμές θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.


· Διάβασε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης

Άπειρες οι επιλογές τέτοιων κειμένων που μπορεί να μην έχουν ένα μαγικό ραβδάκι που μεταμορφώνει ζωές, όμως ‘’πειράζουν’’ λίγο τον τρόπο που σκεφτόμαστε μέσω της τροφής για σκέψη που μας δίνουν. Έχεις ακούσει ότι οι άνθρωποι πάντα λένε ότι δεν έχουν χρόνο για διάβασμα; Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία όμως αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις το διάβασμα ως προτεραιότητά σου γιατί μην ξεχνάς πως όλοι τον ίδιο χρόνο έχουμε.

Σίγουρα μπορείς να βρεις λίγα λεπτά να διαβάσεις μερικές σελίδες την ημέρα, κατά την διάρκεια ενός γεύματος, το βράδυ πριν κοιμηθείς ή περιμένοντας το παιδί σου να σχολάσει από το μάθημα. Επίσης μην ξεχνάς και την λύση των audiobook που μπορείς να ακούς ταυτόχρονα κάνοντας άλλες δουλειές ή οδηγώντας, αντί ραδιοφώνου.


· Συμμάζεψε για 15 λεπτά

Σκέψου πόσο πιο τακτοποιημένο θα ήταν το σπίτι σου αν κάθε μέρα χρησιμοποιούσες 15 λεπτά για αυτό. Συνολικά είναι 105 λεπτά την εβδομάδα που περνάνε πολύ γρήγορα εφόσον μοιράζονται σε ένα τέταρτο της ώρας καθημερινά. Πολύ υποτιμούν το τι μπορούν να κάνουν σε μερικά λεπτά. Οπότε αν πιστεύεις ότι δεν έχεις χρόνο να συμμαζέψεις ξεκίνα με 15 λεπτά την ημέρα.


· Αποσυνδέσου συνειδητά

Αυτό θα σου δώσει αρκετό χρόνο ώστε να δημιουργήσεις περισσότερες καλές συνήθειες. Αυτό είναι το σκεπτικό: Αποφασίζεις ποια ώρα της ημέρας μπορείς να αποσυνδεθείς από όλα. Κλείνεις τηλεόραση, λάπτοπ, υπολογιστή, τάμπλετ και κυρίως κινητό και απομακρύνεσαι και φυσικά από αυτά.

Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι τα πρώτα 15 λεπτά της ημέρα σου ή τα τελευταία. Θα σε βοηθήσουν αν αποβάλλεις την πίεση της ημέρας, να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου και να ασχοληθείς με κάτι χωρίς περισπασμούς. Χρησιμοποίησε αυτά τα λεπτά για να κάνεις κάτι για σένα που πριν δεν έβρισκες τον χρόνο.


· Κάνε χρήση θετικών δηλώσεων

Ακούγοντας τον εαυτό σου να λέει κάτι είναι ένας καλός τρόπος για να το πιστέψεις. Σκέψεις που γίνονται λέξεις και με τον ήχο της φωνής σου επιστρέφουν σε σένα μέσω της ακοής, αποκτούν υπόσταση πραγματική και γίνονται μοχλοί σκέψης και συνειδητοποίησης καταστάσεων. Γιατί να χρησιμοποιείς την φωνή σου για κάτι που σε γεμίζει αρνητισμό;


Ο Derek Sheperd πριν μπει στο χειρουργείο έλεγε: Αυτή είναι μια καλή ημέρα για να σώσουμε ζωές. Η Dory όταν έβρισκε τα δύσκολα τραγουδούσε με ρυθμό : Κολυμπάμε! Κολυμπάμε! Μία φράση με θετική έννοια, όμορφο ρυθμό ή απλά μια υπενθύμιση του εφήμερου των καταστάσεων μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση, να επαναφέρει την συγκέντρωση του μυαλού σου ή να σε προστατεύσει από μία κρίση πανικού.

‘’Εσύ φτιάχνεις την μοίρα σου’’

‘’Το ‘χεις!’’

‘’Είσαι δυνατή!’’

‘’Άσπρα καράβια τα όνειρά μας!’’

Ότι λειτουργεί για σένα, ενδείκνυται.
· Βρες έμπνευση μέσα από Ted Talks, Podcast και Audiobooks

Ατελείωτες πηγές δεδομένων γύρω μας και εύκολο να ξεχωρίσεις τις χρήσιμες. Η έμπνευση, η πληροφορία και η ενημέρωση μπορούν να φτάσουν σε σένα μέσα από αναρίθμητες πηγές και να αποτελέσουν για ‘σενα εφαλτήριο για εξέλιξη. Τα ted talks είναι μία εύκολη λύση που σε λίγα λεπτά μπορεί να σου δώσει κίνητρο και με διάρκεια 10-20 λεπτά το κάθε ένα είναι ένα γρήγορο ‘’snack’’, ενώ στα podcasts υπάρχουν άπειρες πληροφορίες από επαγγελματίες που μέσα από προσωπικές εμπειρίες καταλήγουν σε συμπεράσματα που βοηθούν ένα ΄΄κολλημένο’’ μυαλό δίνοντας του μία διαφορετική οπτική.

Θέλεις έμπνευση; Άκου μία ομιλία! Θέλεις κόλπα που θα σου διευκολύνουν την ζωή; Άκου μία ομιλία! Θέλεις απλά μία παρέα σε κάποιο ταξίδι; Άκου μία ομιλία.

Η ανεξαρτησία που σου προσφέρεται είναι ένας ακόμα καλός λόγος για να το δοκιμάσεις καθώς δεν σε δεσμεύει χρονικά. Όποτε θέλεις, όπου θέλεις, όπως θέλεις μπορείς να ακούσεις ένα κομμάτι που μπορεί πραγματικά να σου αλλάξει την ζωή.


· Γίνε δημιουργικός

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν κρύβεις έναν καλλιτέχνη μέσα σου, όλοι μας έχουμε μία δημιουργική πλευρά. Ίσως δεν έχεις βρει ακόμα αυτό που θα σε κάνει να αφοσιωθείς όμως δεν χρειάζεται να είναι κάτι από τα κλασσικά. Πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνεις δημιουργικός πρέπει να ασχολείσαι με τις τέχνες όμως η δημιουργικότητα δεν είναι απαραίτητα σχετική με αυτό.

Απλά βρες κάτι που σε αρέσει, που μπορείς να γίνεις δημιουργικός και ξεκίνα με 10 λεπτά την μέρα.


· Εξάσκηση την αυτοφροντίδα

Είναι τόσο σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι υπάρχει σαν συνήθεια στην μέρα μας. Ένα τελετουργικό φροντίδας του εαυτού μας , μας φτιάχνει αμέσως την διάθεση, μας δίνει ώθηση για να προχωρήσουμε παρακάτω και ταυτόχρονα περιποιείται το πιο σημαντικό! Τον Εαυτό Μας! Ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο μία φορά την εβδομάδα, μία επίσκεψη σε ένα κέντρο αισθητικής, η τήρηση μίας καθημερινής τελετουργίας περιποίησης προσώπου μπορούν να σου φτιάξουν την διάθεση και την μέρα!


· Μορφώσου

Αυτό ήταν ένα από αυτά που αποφάσισα να κάνω κατά την διάρκεια της καραντίνας και δεν το μετανιώνω! Παρακολούθησα τα μαθήματα του e-learning στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε δύο ειδικότητες που την μία την διάλεξα και η δεύτερη ήταν κάτι που ποτέ δεν περίμενα να ασχοληθώ και τελικά μου άρεσε πάρα πολύ. Όσο ζεις μαθαίνεις και αν αναλογιστείς ότι μία ώρα μάθημα την μέρα σε οδηγεί σε 30 ώρες τον μήνα. Αντί να σκρολάρεις στα σόσιαλ μίντια επενδύεις στην γνώση και σε κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ζωή σου. Και μην ξεχνάμε ότι όσο εξασκείς το μυαλό σου δεν ‘’σκουριάζει’’.Θέλει κάτι από αυτά περισσότερο από 10 λεπτά την μέρα; Όχι! Επομένως δεν έχεις δικαιολογία για να μην ξεκινήσεις κάτι. Το μαγικό σε όλα αυτά είναι ότι με σχεδόν μηδενική προσπάθεια μπορείς να δόσεις μία διαφορετική πνοή στην καθημερινότητά σου και να ανανεωθείς. Πραγματικά μπορούν να κάνουν την ημέρα σου πιο όμορφη και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τις μέρες σου, εργάσιμες, αργίες και γιορτές. Η συνήθεια είναι δυνατό πράγμα και δύσκολα αλλάζει. Ένα βήμα την φορά πάντα προς το καλύτερο από αυτό που κάνεις τώρα.


Κάνε μικρά πράγματα με μεγάλη αγάπη!

Μ.


91 views0 comments