♣Fortuna!Τύχη!Waimarie!Luck!Noroc!Onnea!♣
Αν έχεις τύχη διάβαινε… επίσης τα τρία Τ της επιτυχίας, κατά τον Ελύτη, είναι Ταλέντο, Τόλμη και Τύχη… για να μην θυμηθώ το ‘’καλύτερα να γεννηθείς τυχερός παρά πλούσιος’’!


Η τύχη από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν κάτι που επηρέαζε την ζωή των ανθρώπων, τις αποφάσεις τους και την καθημερινότητα τους. Πολλοί προσπάθησαν να αλλάξουν την τύχη τους, άλλοι να την επηρεάσουν, κάποιοι αφέθηκαν σε αυτήν και άλλοι την κυνήγησαν. Είναι αναρίθμητοι οι τρόποι που πιστεύουμε ότι ελκύουμε την καλή τύχη. Ονομάζονται Γούρια. Γούρι για κάποιον μπορεί να αποτελεί ένα αντικείμενο, ένα τραγούδι ή ένα άτομο. Υπάρχουν άνθρωποι, τους έχω δει γι’ αυτό στο λέω, που ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή για να μην αλλάξει η τύχη τους. Και μην ξεχάσω να σας πω και για έναν φίλο που κάθε φορά που βλέπει αγώνα της ομάδας του θέλει να κάθεται σε συγκεκριμένη θέση για να της φέρει τύχη.


Στον αντίποδα της Τύχης βρίσκεται η γρουσουζιά, αυτή κι αν έχει τρόπους να μας συστηθεί. Από μαύρες γάτες, σπασμένους καθρέπτες και χέρια που σταυρώνονται στο στήθος ενός ξαπλωμένου, σε ανοιχτά ψαλίδια, αναποδογυρισμένες παντόφλες και χυμένο αλάτι η γρουσουζιά έχει μια ατελείωτη λίστα καταστάσεων που κάνουν τους προληπτικούς να φτύνουν τον κόρφο τους και να σταυροκοπιούνται κάθε φορά που βρίσκονται στον δρόμο τους.


Να μην ξεχάσουμε όμως τον πιο διαδεδομένο τρόπο μετάδοσης αρνητικής ενέργειας

και κατ’ επέκταση κακοτυχίας! Το αθάνατο και παντοδύναμο ελληνικό Μάτι! Λερώθηκε το νυφικό; Σε φάγανε με τα μάτια τους κούκλα μου! Μπέρδεψες τα λόγια σου σε παρουσίαση; Απαπα καρφωμένη ήσουν (και απαραίτητο χασμουρητό να πιστοποιήσει το μέγεθος του κακού που σε βρήκε, όσο μεγαλύτερο το χασμουρητό τόσο δυνατότερο το μάτι). Και ξεκινά η κάθε θεία, γιαγιά και μάνα να σταυρώνει τον ματιασμένο, να καίει μοσχοκάρφια και να στάζει λάδι στο νερό για να πάρει το ‘’μάτι’’. Όλοι ξέρουμε κι έναν διαφορετικό τρόπο ξεματιάσματος αλλά όλοι συμφωνούμε ότι βοηθάει την κατάσταση!Δηλώνω πρώτη σε αυτό να ξέρεις! Το ‘’Αυγό, μαχαίρi, αλάτι και πιπέρι δεν δίνονται στο χέρι’’ είναι το αγαπημένο μου, σχεδόν πάντα φοράω μάτι στο λαιμό και με την πρώτη αδιαθεσία θα πάρω τηλέφωνο την θεία μου να με ‘’σταυρώσει’’ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΕΙ. Πριν τον αγώνα της ομάδας μου θα στείλω σε μια φίλη τρία ‘’μάτια’’ και θα μου απαντήσει το ίδιο, θα φορέσω κάτι κόκκινο την Πρωτοχρονιά και θα ‘’φτύσω’’ κάποιον που θα μου αρέσει η εμφάνισή του. Υπάρχει μια συγκεκριμένη φράση που θα πω στον εαυτό μου πριν μπω στο πλοίο και θεωρώ και γρουσουζιά να αλλάξω το όνομα μια επαφής στο τηλέφωνό μου από το αρχικό που για οποιονδήποτε λόγο χρησιμοποίησα.

Αυτό όμως που με βάζει σε σκέψη σχετικά με την τύχη και την κακοτυχία είναι το πόσο εμείς την επηρεάζουμε και την εξουσία που ασκεί στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα το να έχεις την τύχη με το μέρος σου είναι κάτι που όλοι θέλουμε αλλά σκέψου και το Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Η τύχη από μόνη της δεν μας πάει πουθενά. Αν το μόνο που κάνουμε εσύ κι εγώ είναι να αναθεματίζουμε την τύχη που δεν μας στάθηκε ή να την ευγνωμονούμε που μας βοήθησε, μάντεψε ποιος θα χάσει την ευκαιρία να επανορθώσει αυτό που δεν του έτυχε την πρώτη φορά ή να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Κατά την γνώμη μου κακό δεν είναι να είναι κανείς προληπτικός ούτε να κυνηγάει την τύχη του. Η υπερβολή και στα δύο αυτά είναι που κάνει το ‘’οκ’’ να γίνεται ανυπόφορο.Και ποιος είναι ο τρόπος να μην σε πιάνει το μάτι; η γρουσουζιά; Η γλωσσοφαγιά; Τα Γούρια! Ότι αποτελεί για τον καθένα μας το προσωπικό του ‘’τυχερό’’ είναι το κατάλληλο να μας κρατήσει πρώτα σε καλή διάθεση και έπειτα σε καλή τύχη! Τα τελευταία χρόνια τα γούρια μας έχουν αποκτήσει ένα στυλ και μια εμφάνιση που μας βοηθάει να το έχουμε επάνω μας και συμπληρώνει την εμφάνιση μας στολίζοντας τα χέρια τον λαιμό και τον καρπό μας. Μην ξεχνάμε την έκρηξη που έγινε πριν δυο-τρία καλοκαίρια και γέμισε ο τόπος με το κλασσικό γαλάζιο ‘’μάτι’’ σε όλες του τις εκδοχές να κοσμεί τσάντες, νύχια και όλων των ειδών τα κοσμήματα.


Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την συλλογή της Lydia’s Jewels.


Νομίζω πως όλοι έχουμε ανάγκη από λίγη τύχη για το νέο έτος!

Καλή Πρωτοχρονιά και Ευτυχισμένο το 2021!


Μ.


Lydia's Jewels on Facebook: https://m.facebook.com/lydias.jewels.handmade/?locale2=el_GR

Lydia's Jewels on Instagram: https://www.instagram.com/lydias.jewels/?hl=el25 views0 comments

Recent Posts

See All

Σήμερα η μέρα ήταν περίεργη και οι σκέψεις μου ακολουθούν το μοτίβο αυτό. Οπότε κατέληξα στο εξής: Είναι δύσκολο να θέλεις κάτι και να μη μπορείς να το έχεις. Όχι επειδή είναι ακατόρθωτο ή πέρα από τι