More than just holidays..


Εκτός απο τον Σκρουτζ, τον Grinch και κάνα δυο άλλους γνωστούς -γκουχ γκουχ- όλοι περιμένουμε τα Χριστούγεννα. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας μας, γεμίζουμε ανυπομονησία και χαρά μόλις δούμε τα πρώτα στολίδια να κάνουν την εμφάνισή τους σε βιτρίνες,e-shops και καταστήματα καθώς και με πρώτο μαγικό κουδουνάκι που μας ειδοποιεί ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Είμαι απο εκείνους που μυρίζω κανέλλα τον Ιούλιο και σκέφτομαι μελομακάρονα, που ακούω Σινάτρα Απρίλιο και το μυαλό μου τρέχει σε λαμπιόνια να αναβοσβήνουν, που μην τα πολυλογώ Λατρεύω τα Χριστούγεννα και ότι αυτά συμβολίζουν.


Οι μέρες των εορτών έχουν συνδεθεί απο την παιδική μας ηλικία με μέρες χαράς που ξεκινάει με το κλείσιμο των σχολείων, τον στολισμό του σπιτιού και την προετοιμασία για τις ημέρες που έρχονται. Θα κάνουμε πράγματα που μονο τότε μπορούν να γίνουν και ίσως για αυτόν τον λόγο έχουν τόσο αξία! Θα βγούμε για τα κάλαντα απο νωρίς με μανταρίνια στις τσέπες μας (κι άλλο άρωμα Χριστουγέννων) μήπως πεινάσουμε και μετα την απαραίτητη ξεκούραση θα ετοιμαστούμε με πάσα επισημότητα για το Ρεβεγιόν των Χριστουγέννων! Οικογένεια, φίλοι και συγγενείς θα μαζευτούμε να φαμε όλοι μαζι..γέλια πάνω από άδεια πιάτα και τα λαμπάκια του δέντρου να αντανακλούν σε ποτήρια με κράσι που αδειάζουν και γεμίζουν συνοδεύοντας ευχές. Κάπου διάβασα ότι την Παραμονή των Χριστουγέννων ότι ευχηθείς με όλη σου την καρδιά πραγματοποιείται....


Και μια εβδομάδα αργότερα, να προλάβουμε να χωνέψουμε, έρχεται η επόμενη γιορτή! Τα δώρα μας περιμένουν κάτω απο το δέντρο τυλιγμένα με όμορφα φανταχτερά χαρτιά και μας εξάπτουν την περιέργεια δοκιμάζοντας την υπομονή μας. Πάλι κάλαντα, πάλι μανταρίνια και ευχές συνοδευόμενες απο ένα κέρασμα σε κάθε σπίτι. Γύρω απο το τραπέζι συγκεντρώνονται πάλι πρόσωπα γνωστά, χαμογελαστά που εύχονται και δώσ' του κρασί, δωσ' του γέλια, δωσ' του λαμπάκια να φωτίζουν παιδικά πρόσωπα που μαντεύουν τι κρύβεται μέσα στα όμορφα περιτυλίγματα. Και ύστερα η μεγάλη ώρα 3...2...1...Καλή Χρονιά! Χάνεσαι μέσα σε αγκαλιές και σε φιλιά και κατόπιν η Βασιλόπιτα και το φλουρί της που προσθέτει αγωνία στην ήδη υπάρχουσα. Μετά ο χρόνος σταματάει να μετράει.. το σπίτι γεμίζει φιόγκους, σελοφάν, σκισμένα περιτυλίγματα, παιδικές φωνές, κραυγές χαράς! Κουτιά ανοίγουν με ταχύτητα και τα πολυπόθητα δώρα βρίσκονται μέσα στα χεράκια που τόσο τα ήθελαν! Η μαγεία αυτών των ημερών βρίσκεται στην εκπλήρωση των ευχών! Ανεξάρτητα από την αξία των δώρων ο αποδέκτης είναι ευτυχισμένος που τον σκέφτηκαν και κάποιος ενδιαφέρθηκε να τους προσφέρει αυτό που επιθυμούσε!

(προσωπικό βίωμα:6 ετών ζήτησα απο τον νονό μου για τα Χριστούγεννα Ομήρου Ιλιάδα και Ομήρου Οδύσσεια και απο την νονά μου κερματοθήκη για να βάζω τα ψηλά μου. Το πως ένιωσα όταν μου τα πήραν δεν περιγράφεται!)


Αυτές τις εικόνες έχω εγώ μέσα στο μυαλό μου κάπου κρυμμένες και τις έχω συνδέσει με αρώματα, χρώματα, ήχους, τραγούδια και συναισθήματα, όλα τους τόσο πολύτιμα και τόσο μαγικά που μόνο Χριστούγεννα μπορούν να λέγονται.


Τώρα που μεγάλωσα, οι γιορτές, εκτός από χαρά, με γεμίζουν με μελαγχολία. Είναι αφορμή να σταθώ και να κοιτάξω πίσω μου τον χρόνο που πέρασε και να κάνω τον απολογισμό της χρονιάς. Τι βρήκα, τι έχασα, τι λάθη έκανα και τι σωστά, ποιος ήρθε, ποιος έφυγε και ποιος προσπάθησε να μείνει. Που έφταιξα εγώ, που δείλιασα, που ήμουν πιο σκληρή. Τι απόλαυσα, τι δημιούργησα και σε τι ήμουν καλή. Με ότι μείνει από το ''κόσκινο'' της σκέψης ονειρεύομαι το επόμενο βήμα, το σχεδιάζω, το οργανώνω και με την παρορμητικότητα που με χαρακτηρίζει, το εκτελώ.


Αυτή η σελίδα είναι αυτό ακριβώς. Μια αρχή, πριν το τέλος του 2020, που δημιουργήθηκε με την σκέψη που κάνω κάθε φορά πριν βγω στη σκηνή του θεάτρου : Το ήθελες! Το επέλεξες! τώρα το μόνο που σου επιτρέπω να κάνεις εαυτέ μου, είναι να είσαι ο καλύτερος που μπορείς!


Καλά Χριστούγεννα! Να περάσεις στιγμές που θα τις θυμάσαι με τόσο αγάπη όση νιώθω εγώ όταν αναπολώ τις δικιές μου! Να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπούν και να ξεχειλίζεις απο υγεία! Όλα θα φτιάξουν!


#onestepatatime

Μ.

11 views0 comments